Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Op of rond 25 juni organiseerden zo'n vijftig zorgboeren een Open dag en bewezen zo de sector een belangrijke dienst: de zorglandbouw stond weer in positief daglicht. Op de zorgboerderijen kwamen duizenden mensen, onder wie ook beleidsmedewerkers zorg en doorverwijzers. Zorgboerderij Reek organiseerde de dag ervoor zelfs een open dag speciaal voor zorgprofessionals.

Riekie Kappen van zorgboerderij Reek organiseerde 24 juni een open dag voor zorgprofessionals en 25 juni voor andere geïnteresseerden. Vrijdag 24 juni kwamen er twee schooldirecteuren het CJG en collega-zorgaanbieders, zo’n tien mensen in totaal. 25 juni kwamen er een paar honderd mensen. Zorgboerderij Reek biedt dagbesteding voor volwassenen en zorg en onderwijs op de boerderij voor kinderen.

Riekie had zelf helaas corona, dus kon er alleen via een schermpje bij zijn. “We hebben echter goed kunnen laten zien wat we doen. We gaven een presentatie over wat we doen en hoe we de kernwaarden toepassen in ons dagelijks werk. Daarna heeft iedereen een rondleiding gehad. Ook was er tijd om informele vragen te stellen aan elkaar. Eén schooldirecteur die er was wil dolgraag samenwerken, maar dat moet nog wel met alle bovenliggende lagen worden besproken. Het is wel schrijnend om te merken hoe weinig er samen gewerkt wordt. Soms zitten er wel tien mensen op een kind, maar weten ze van elkaar niet wat ze doen. Ik blijf altijd bij de basis: kijken wat een kind nodig heeft, en daarna zie ik pas hoe het geregeld en gefinancierd gaat worden.”

 Riekie is daarom blij met de aangekondigde experimenteerruimte voor onderwijs-zorgarrangementen die in december ingaat. “Hier had ik over door willen praten met scholen en samenwerkingsverbanden, maar dat is nog niet gelukt. Ik hoop dat het snel geregeld wordt dat er ook onderwijsgeld naar de onderwijs-zorgboerderij kan, want nu voelt het scheef dat er alleen zorggeld beschikbaar is. Ik heb al meerdere kinderen terug naar school geholpen, maar scholen houden het schoolgeld zelf.”

Via de enthousiast geworden school kwam er een jongerevanuit haar vorige werk op Rieke’s pad. “Een super meid die nu stage loopt bij ons. Zo fijn om te zien dat het goed met haar gaat. Meestal is dat bij een uit huis geplaatst kind niet zo.”

Riekie is nog altijd herstellende van corona, daarna gaat ze zich weer volop inzetten voor kinderen. “Er is zoveel winst te behalen.” Een open dag organiseert ze zo weer. “Het is belangrijk te laten zien wat je doet. Dat bleek beide dagen. Hopelijk komen er volgend jaar meer professionals, ik had er wel honderd uitgenodigd.”