Terug naar Actueel
  • Zorgboeren
Zorgboeren Sjanne en Josepth werden 31 mei geridderd in de Orde van Oranja-Nassau. Ze zorgden samen voor een ommekeer in de zorg, door zorgboerderij Erve Meyerinkbroek te beginnen.
 
Samen met burgemeester Rob Welten van Haaksbergen stond de familie Asbreuk-Meyerink stil bij het 25-jarig bestaan van hun zorgboerderij Erve Meyerinkbroek. Het door het echtpaar zorgvuldig opgebouwde bedrijf gaat vanaf nu over op zoon Ruben en schoondochter Stefanie.
Sjanne Meyerink is boerin in hart en nieren. Na haar agrarische opleiding runt zij al sinds 1991 het boerenbedrijf samen met haar man Joseph Asbreuk. Jarenlang was Sjanne daarnaast activiteitenbegeleider in de zorg voor ouderen en gehandicapten.
 
Door de verbinding die zij maakte, door al in 1998 van Erve Meyerinkbroek een landbouw-, zorg- en educatieboerderij te maken, was zij haar tijd ver vooruit. Dankzij de duidelijke visie op zorg én het agrarische bedrijf was zij landelijk één van de pioniers in de ontwikkeling van zorgboerderijen. Haar rol in het ontstaan van een geheel nieuw landelijk zorgconcept is niet over het hoofd te zien.
 
Joseph Asbreuk is een hardwerkende varkenshouder op de boerderij die hij overnam van zijn ouders, als hij via zijn echtgenote Sjanne in aanraking komt met de cliënten aan wie zij zorg verleende. Joseph geloofde in de voordelen van een combinatie van het boerenbedrijf met zorgverlening. Ondanks kritiek van andere boeren hield hij het vertrouwen en zo ontstond Erve Meyerinkbroek. Met zijn kennis, ervaring en doorzettingsvermogen vertaalde hij het agrarische vak naar de zorgboerderij.
 
Joseph zorgde ervoor dat er volwaardige bedrijfsmatige activiteiten kwamen voor de cliënten van de boerderij. Zijn creativiteit en gouden handen zijn onmisbaar geweest voor de ontwikkeling van Erve Meyerinkbroek en de hele sector Landbouw en Zorg.
 
Maarten Fischer van de Federatie Landbouw en Zorg is blij met deze aandacht: “Zorgboeren zijn vaak mensen die echt iets voor de maatschappij willen betekenen, en daar ook verantwoordelijkheid voor nemen. We zien dus ook vaker lintjes uitgereikt worden aan ondernemers op zorgboerderijen. Sjanne en Joseph zijn een prachtig voorbeeld van zorgboeren die zich al vele jaren inzetten voor hun gemeenschap en de zorglandbouw. Geweldig om dat erkend te zien. Gefeliciteerd!”
 
Zie hier een filmpje van RTV Sternet