Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

Medewerkers op zorgboerderijen met wonen waren als eerste aan de beurt met vaccinatie. Inmiddels zijn ook de eerste bewoners via de huisarts gevaccineerd, evenals de meest kwetsbare ouderen (80 plussers) en mensen tussen 60 en 65 jaar. Dit lucht veel zorgboeren op. 

Ondertussen blijven de regels voor afstand en mondkapjes overeind. Dus heel veel verandert er praktisch nog niet op de werkvloer. Wel is het gevoel anders. “Er is weer perspectief’, zegt zorgboerin Sharon Scase van De Kruidenhoeve in Milheeze (NB).
“We zijn vooral blij, dat de deelnemers op de dagbesteding bijna allemaal hun eerste prik hebben gehad. Dat zijn senioren en er is veel sociaal verkeer. Ze hebben dementie, dus het is ook heel moeilijk hen een mondkapje te laten dragen. We spreken hen er tig keer op aan, maar evengoed hangt het op hun bril, hun kin of hun hoofd. We lachen er ook wel om, want er is al stress genoeg.”
“We hebben ook een kleinschalige woonvorm, daarom zijn de medewerkers ook al bijna allemaal gevaccineerd (die waren als eerste aan de beurt – red.). Van de drie bewoners is er één nog niet aan de beurt geweest. Maar over het wonen maak ik me minder zorgen dan over de dagbesteding, omdat daar minder mensen zijn en ze relatief geïsoleerd leven.”
Als iedereen gevaccineerd is, gaat dan de vlag uit? “Het is een fijn idee. En ik hoop dat dan het ziekteverzuim omlaag gaat. Nu moest je met ieder kuchje thuis blijven. Dat was pittig voor de rest”, zegt Sharon.

Ondertussen blijven de bewoners -net zoals voor de vaccinaties- genieten van het buiten zijn op de boerderij. Sharon: “Door goed gebruik te maken van de kruidentuin de dierenweide en de verschillende gebouwen konden we goed afstand houden. We konden heel goed verschillende activiteiten blijven aanbieden en nu het lente wordt genieten we ook weer maximaal van de pracht van de natuur.”

Zorgboerderij Erve Tijhuis houdt vast aan maximale bescherming
Ook bij Zorgboerderij Erve Tijhuis in Langeveen (Overijssel) zijn de bewoners en medewerkers (voor zover bekend, het mag niet worden gevraagd - red.) gevaccineerd. En ook daar hebben ze de beschermingsmiddelen nog volop in gebruik. “We blijven ons netjes aan de regels houden tot we een nieuw signaal krijgen”, zegt zorgcoördinator Adele Tijhuis. “Daar voel ik me ook prettig bij. Want onze bewoners en medewerkers zijn gevaccineerd, maar er komt ook bezoek. Alles volgens de regels van RIVM en Actiz. Je wilt het niet doorgeven aan een ander en dat is ook na vaccinatie nog niet helemaal uitgesloten.”
De ernst van de ziekte bleek bij hun: personeel en de meeste bewoners werden in de eerste lockdown positief getest. Vijf bewoners zijn overleden, van wie drie positief getest waren op corona. De andere twee werden niet getest. “Dat was heel heftig. We zijn daarom heel strikt in mondkapjes, handschoenen en een coverall.”

Verwarring over vaccinatie bij Klein Arfman
Bij Klein Arfman in Ruurlo (Overijssel) zorgde de vaccinatie zelf nog voor de meeste stress.  Teamleider Richard Borninkhof: “We hebben achttien bewoners en zes mensen op dagbesteding. Ze hebben heel verschillende achtergronden. Onder hen zijn ook mensen met dementie. Het is heel lastig hen iets uit te leggen.”
“Daarom was het vervelend dat de informatie steeds veranderde. Eerst zouden we zelf vaccineren, toen zou de huisarts het doen en uiteindelijk kwam er een prikteam. Eerst zouden ze met het Moderna vaccin werken, daarna moest er ook getekend worden voor BioNTEch/Pfizer en AstraZeneca. Dat zorgde voor veel onrust, want ze hoorden over alle mogelijke bijwerkingen.”
Toen het prikteam er was, was het gelukkig snel klaar. “We hebben een aparte ruimte ingericht en in anderhalf uur was het gebeurd.” Voor corona zelf was er volgens Richard gelukkig niet veel angst onder de deelnemers en bewoners. Ook al hebben drie medewerkers een positieve test gehad. “Wij vonden dat uiteraard wel spannend, maar gelukkig is onze angst niet overgesprongen op de deelnemers. Zij bleven vertrouwen in ons houden.”
Richard neemt alle maatregelen voorlopig ook nog in acht. En niet alleen omdat het moet. “Het zit nu bij iedereen goed tussen de oren. Dus houden we het liever even zo. Ook omdat er een paar kwetsbare mensen tussen zitten, van wie ik me afvraag of ze een lichtere corona variant overleven.”
Net als de andere zorgboeren, kijkt ook Richard uit naar minder ziekteverzuim. “We hebben maar een klein team. Dus we hebben allemaal veel overgewerkt. Gelukkig hebben we een hechte groep en heeft het maar een paar weken geduurd dat er mensen uit vielen.”


Vaccinaties voor bewoners kleinschalige woonvormen nu overal
De eerste 38 huisartsenregio’s zijn tot en met 26 februari uitgenodigd om bewoners van zorginstellingen in hun regio te vaccineren en deze en volgende week (t/m 12 maart) komen ook de laatste tien regio’s aan de beurt (verspreid over Nederland).
Medewerkers in verpleeghuizen en kleinschalige woonzorg waren als eerste aan de beurt, nu zijn ook medewerkers in de intramurale GGZ, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo zorgmedewerkers die direct contact hebben met kwetsbare ouderen aan de beurt. Pgb-zorgverleners krijgen eind maart waarschijnlijk een oproep en overige zorgmedewerkers zijn vanaf mei aan de beurt.
Mensen die niet in de zorg werken en ouder zijn dan 65 jaar, zijn sinds januari aan de beurt, van oud naar jong. Vanaf maart volgen de vaccinaties voor thuiswonenden vanaf 65 jaar die niet naar een priklocatie kunnen komen, evenals jongere mensen met overgewicht of het Syndroom van Down. Vanaf mei is iedereen aan de beurt. In juli zou iedereen die dat wil in Nederland de eerste prik gehad moeten hebben.