Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat de zorg in 2030 rookvrij is. Ook voor ons als zorgboerderijen houdt dat in dat wij hiernaartoe moeten werken. Vanuit de Federatie zijn wij samen met de andere kleinschalige zorgbranches aangehaakt bij het aanjagersoverleg van de rookvrije zorg. Er is al veel ontwikkeld, wat wij niet allemaal opnieuw hoeven uit te vinden. Wel moeten er sommige zaken worden aangepast voor de kleinschalige zorg en voor zorgboerderijen vanwege de specifieke locatie en setting van de zorgboerderij. Daar zijn we over in gesprek.
De aankomende tijd krijgen zullen we regelmatig aandacht aan de rookvrije zorg geven, zodat het onderwerp gaat leven en invulling op de zorgboerderij krijgt. Begin 2022 hebben wij een artikel geplaatst over de wetswijziging, in de aankomende tijd zullen wij tips geven over hoe dit in te vullen. Mochten jullie al voorbeelden hebben van goede voorbeelden of briljante mislukkingen, dan horen wij die natuurlijk graag. Dat kunnen we dan ook weer delen.
In deze link zit voor de liefhebber een wetenschappelijk onderzoek over Milieuschade door peukenafval, 2022, Trimbos-instituut, Utrecht. Aangezien wij iedere dag bezig zijn met de natuur, is het misschien een idee ook hierover eens het gesprek aan te gaan op de zorgboerderij, naast gesprekken over gezondheid.