Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

17 mei vond het webinar over bedrijfsopvolging plaats. Er hadden zich een kleine 30 zorgboeren voor opgegeven, waaruit blijkt dat het onderwerp wel leeft. De meeste van hen zitten in de fase dat ze een opvolger zoeken.

Begeleider Maria van Boxtel van matchingsplatform Landgilde vertelde over haar ervaringen. Het is ook mogelijk met fiscale voordelen om een opvolger buiten de familie te zoeken, als er maar een tijd wordt samengewerkt. Wel blijkt het lastig om voldoende op 1 lijn te komen. Volgens haar zijn de waarden en het wonen de grootste struikelblokken. "Opvolgers willen vaak best even in een caravan of in het dorp wonen, maar als er kinderen komen en de ziel wordt in het bedrijf gestopt, gaat toch vaak de schoen wringen."

Vragen gingen met name over fiscale regelingen die bedrijfsopvolging financieel mogelijk maken, ook buiten de familie. Een aanwezige accountant gaf alvast wat antwoorden. Zorgboeren die nog meer vragen hebben wordt geadviseerd om te kijken welke accountant bij hun eigen kantoor de meeste expertise op dit vlak heeft. Ook kan Landgilde helpen met matches vinden en is hier de presentatie terug te vinden.