Terug naar Actueel
  • Zorgboeren

De ‘Blik van buiten’ is belangrijk voor de zorglandbouw. Het betekent dat het beeld wat mensen van buiten hebben van de zorglandbouw gedeeld wordt me de zorgboer. Dit kan op allerlei manieren, zoals door gesprekjes met gasten, met een gastenboek, een ideeënbus of het formulier Blik van buiten

Judith Scharenborg van zorgboerderij Buitenkans in Haaksbergen gebruikt het formulier Blik van Buiten graag. “Ik vind het erg leuk ermee te werken. Op onze zorgboerderij komen mensen met allerlei verschillende functies. Zoals de dierenarts, hoefsmid, wijkregisseur, auditor of wethouder. De meeste komen iets halen of ons bevragen over zaken. Nu stel ik een vraag terug, dat is soms onwennig maar ook grappig.”

Op de Blik van Buiten vragenlijst staan vragen over waarom iemand de boerderij bezoekt, wat de indruk is, welke kernwaarden er zichtbaar zijn en welke meer aandacht verdienen. “Bijna altijd komt eruit naar voren dat de algemene indruk is dat onze zorgboerderij gezelligheid en huiselijkheid uitstraalt en dat deelnemers het goed hebben bij ons. De kernwaarden zien ze ook terug, behalve ‘We eten samen gezond’. Dat zien mensen niet en is bij ons ook geen thema, want mensen nemen hun eigen lunch mee. Maar samen, buiten en gewoon komt er wel uit.”  

Judith heeft nog geen verbetertips gehaald uit de Blik van Buiten. “Mensen zijn altijd positief. Ook al leidt het dus niet tot verbeteringen, het is wel heel fijn te horen. En het is ook een manier om meer op gelijke voet te komen met de bezoekers.” 

Judith gebruikt ook de andere tools uit de toolkit graag, zoals de ronde kernwaardenkaartjes. “Ik ben er fan van om te reflecteren. Met de tools wordt het leuk en makkelijk. De kernwaardenkaartjes pak ik er graag bij als we inspraakmomenten hebben met medewerkers en deelnemers. Het brengt het gesprek op gang. Het is werkbaar en begrijpelijk en gaat precies over wat we zijn. Het geeft woorden aan wat we doen.”