Info voor zorgboeren

Een zorgboerderij leiden doe je niet zomaar. Als zorgboer(in) heb je te maken met financiering en wetgeving uit twee verschillende werelden: die van de landbouw én die van de zorg. Die factoren bepalen veel en veranderen regelmatig. De Federatie Landbouw en Zorg zit er als belangenbehartiger dan ook bovenop. Op deze website vind je het laatste nieuws over dit soort zaken.

Als je ingelogd bent en in de Infotheek kijkt, vind je bovendien diverse handleidingen en tips over hoe je ‘gewoon’ met plezier je zorgboerderij kunt leiden.

De Federatie heeft vlaggen en flyers voor zorgboeren om hun open dagen mee aan te kleden.

welkom vlag

De Beach vlag/welkom op de zorgboerderij vlag kost € 75 incl btw en verzendkosten. De vlag heeft een staander, een voet en er zit een tas omheen. Bestellen kan via administratie@zorgboeren.nl

De Kwaliteitskerumerk vlag is een wit doek van 1.20 x 1.20 meter met ogen en het keurmerk erop. Deze kost € 15 incl btw en verzendkosten. Bestellen kan via administratie@zorgboeren.nl

Flyers zijn naar iedere zorgboer gestuurd in de week voorafgaand aan 2 juni 2022, meer flyers over zorglandbouw en het kwaliteitskader op papier zijn op te vragen via administratie@zorgboeren.nl en kunnen tegen verzendkosten worden verstuurd.

Houd rekening met enkele dagen verzendtijd.

Ben je zorgboer en wil je het keurmerk Kwaliteit laat je zien! behalen of heb je al een keurmerk als ISO, HKZ, NEN of Prezo Care, dan kun je je via een regionale organisatie aansluiten bij de Federatie Landbouw en Zorg. Mits je voldoet aan de voorwaarden van een zorgboerderij (zie onder).

Hoe sluit je je aan bij de Federatie?

In Nederland heeft iedere regio zijn eigen regionale organisatie(s). Hier kun je aankloppen als je je wilt aansluiten bij de Federatie:

Waarom zou je je aansluiten bij de Federatie:

- Samen sta je sterker: in de regio en in de belangenbehartiging op landelijke schaal
- Deelname aan de Academie Landbouw en Zorg, conferenties en kennisuitwisselingen
- Opname op zorgboeren.nl
- Je ontvangt nieuwsbrieven over corona en andere onderwerpen en kunt gebruik maken van een intranet met informatie over alle relevante wet- en regelgeving, handboeken, onderzoeken over zorglandbouw etc.

Kosten

De Federatie-gerelateerde kosten hiervoor zijn circa € 450 per jaar. Daarnaast zijn er kosten van de regionale organisatie. Zie het tarieven overzicht.

Wat doen we voor de leden?

Lees hier de jaarverslagen

Wie mag zich via een regionale organisatie aansluiten bij de Federatie?

Een aangesloten zorgboer exploiteert een of meer zorgboerderijen en is lid van, of op andere wijze betrokken/aangesloten bij een lid (regionale organisatie) van FLZ. Daarvoor dient hij een erkend keurmerk te hebben (zie boven)

De zorgboerderij van een aangesloten zorgboer past binnen de volgende definitie:

  • Er is een boerderij, d.w.z. een of meer gebouwen (stal, kas, schuur, huis, alles in enkel- of meervoud) en er zijn passende faciliteiten om zorg en/of begeleiding te kunnen geven.

  • Er behoort grond bij de gebouwen in de vorm van een erf, weiden, akker/ tuinbouw­grond, boomgaard of kwekerij/kassen.

  • Er is agrarische bedrijvigheid, professioneel dan wel hobbymatig (akkerbouw, veeteelt, fruitteelt, bloemen en/of plantenteelt) in de landbouw en/of natuurbeheer/ onderhoud.

  • Op de zorgboerderij worden gewassen geteeld en/of landbouwhuisdieren gehouden - of de producten die hieruit voortkomen zoals zuivelproducten en eieren - die worden verkocht en/of op de zorgboerderij geconsumeerd.

  • De zorgdeelnemers worden overeenkomstig de doelen die zijn vastgelegd in het zorgplan voor zover mogelijk en naar hun eigen mogelijkheden en voorkeuren betrokken bij de uitvoering van activiteiten in en om de groene ruimte.

  • Er is voldoende kennis van de landbouw (dier/plantkunde) en de zorg (ziektebeelden/ begeleidingsaspecten) om zorgdeelnemers op een adequate wijze te kunnen begeleiden en om aan de zorgvraag van de zorgdeelnemer te kunnen voldoen. De zorgboer(in) en zijn/haar medewerkers tonen aan dat zij tezamen goede kennis en vaardigheden bezitten van de landbouw én de zorg  (opleidingen / werkervaring / stages / cursussen).

  • De zorgboerderij werkt voortdurend aan verbetering van de kwaliteit van zorg en hanteert daarvoor een door FLZ erkend kwaliteitssysteem.

De leden, zijnde de regionale organisaties, toetsen of zorgboerderijen voldoen aan bovenstaande criteria alvorens de zorgboeren aan te melden bij FLZ. Aspirant-zorgboeren kunnen zich wenden tot een regionalse organisatie.

Verder zijn de taken en verantwoordelijkheden van aangesloten zorgboeren van FLZ als volgt vastgelegd:

  1. Bieden van kwalitatief hoogwaardige zorg binnen de wettelijke kaders, regels en inkoopafspraken.
  2. Toepassen van het Kwaliteitskader Zorglandbouw en/of een ander van toepassing zijnde kwaliteitskader op het bedrijf.
  3. Hanteren van een door FLZ erkend kwaliteitssysteem waaruit blijkt dat/hoe kwaliteit op het bedrijf geborgd wordt.
  4. Zorgdragen voor permanente scholing en ontwikkeling van zichzelf en medewerkers van het bedrijf.
  5. Het borgen van continuïteit van zorg op de zorgboerderij.

De Wet Zorg en Dwang gaat ook in de zorglandbouw veranderingen teweeg brengen. Wanneer is er sprake van dwang en wanneer is dit toegestaan? Je vindt het in de veelgestelde vragen over de Wet Zorg en Dwang

In dit artikel vind je instructies hoe je je profiel op zorgboeren.nl aanpast. Met gif-filmpjes en tekst uitleg. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen.

Lees meer: Instructie zorgboeren CMS (2)

Er zijn een aantal meldpunten in het leven geroepen om cliënten in de zorglandbouw te helpen. Hieronder zie je het meldpunt gehandicaptenzorg en het meldpunt voor PGB-wachtlijsten. Weet je nog meer reelvante meldpunten? Mail dit dan naar federatie@landbouwzorg.nl

Meldpunt gehandicaptenzorg

Meldpunt wachtlijsten PGB

De wachtlijst voor het PGB is sinds 1 juli 2010 een feit. Veel mensen komen hierdoor in de problemen. Per Saldo wil weten tegen welke problemen mensen aanlopen en is een meldactie gestart. 
Wilt u Per Saldo uw verhaal vertellen, ook als u geen lid bent? Vul dan het bijpassende meldactie-formulier in.

  • Meldactie-formulier voor (aspirant) budgethouder
  • Meldactie-formulier voor zorgaanbieder
  • Nieuwsberichten van Per Saldo over de wachtlijst PGB-AWBZ

 
Verder adviseert Per Saldo nadrukkelijk dat u zich op de wachtlijst laat plaatsen en voor de overbruggingsperiode zorg in natura (u ontvangt dan de zorg rechtstreeks van een instelling) aanvraagt, ook wanneer u denkt dat dat geen passende zorg voor u is. Minister Klink heeft namelijk toegezegd dat hij de zorgkantoren en aanbieders aanspoort om voor deze mensen oplossingen te gaan zoeken. Eén van zijn ideeën is dat reguliere zorg-in-natura aanbieders contracten af kunnen gaan sluiten met pgb-aanbieders, die specifieke zorg leveren die nu alleen met een pgb te verkrijgen is. Laat het ons weten als voor u geen passende oplossing wordt gezocht. Dit kunt u ook melden via het meldactie-formulier.
 
Het meldpunt is te bereiken via
website: www.pgb.nl of rechtstreeks via de volgende link

Op 1 september 2010 is het Meldpunt Gehandicaptenzorg van start gegaan. Het meldpunt is bedoeld voor iedereen die een (negatief of positief) signaal wil afgeven over de zorg voor gehandicapten, met name cliënten en hun vertegenwoordigers. Het meldpunt loopt van 1 september tot 1 december 2010.
Vanuit haar taak als toezichthouder op de kwaliteit van de geleverde zorg, is het meldpunt ondergebracht bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
 
Cliënten in de gehandicaptenzorg en hun vertegenwoordigers kunnen bij het meldpunt voor de volgende zaken terecht:

  1. het doen van meldingen over de zorgverlening
  2. informatie en advies over hoe met deze meldingen om te gaan
  3. voorlichting c.q. infromatie over klachtrecht en patiëntenrechten.

 
Het meldpunt is bereikbaar op werkdagen van 09.00 to 17.00 uur via 
telefoon: 088-120 50 50 (lokaal tarief)
e-mail: meldpuntgz@igz.nl
website: www.meldpuntgehandicaptenzorg.nl

De Federatie Landbouw en Zorg zorgt voor de behartiging van de belangen van zorgboeren én cliënten. De zorglandbouw ontleent veel van haar kracht en kleur aan het ondernemerschap en de passie van de zorgboerinnen, -boeren en hun vele medewerkers en vrijwilligers. En juist in de zorg, waar wetgeving en marktregels vaak zijn gebaseerd vrij grootschalige aanbieders, is het van belang om samen te werken. Dat gebeurt vooral op regionaal niveau, maar sommige zaken moeten op landelijk niveau geregeld worden. En daar staat de Federatie voor.

Waar regionale organisaties zorgboeren ondersteunen in hun contacten met bijvoorbeeld gemeenten en zorgloketten, houdt de Federatie Landbouw en Zorg zich bezig met landelijke organisaties. Zoals de ministeries van VWS en LNV, het groene onderzoek en onderwijs (zoals de HAS en Wageningen Universiteit en Research), de Inspectie Jeugd en Gezondheid, koepels van cliëntenorganisaties, LTO en de VNG. Ook zorgt de Federatie voor algemene bekendheid van het fenomeen zorglandbouw en de betekenis ervan. Bijvoorbeeld door middel van het uitnodigen van Kamerleden, Directeur-generaals en ministers, het uitsturen van persberichten en externe nieuwsbrieven en het bijhouden van deze website.  

Een uitgebreider overzicht van activiteiten, ook op het gebied van belangenbehartiging, vind je in het artikel Alles over aansluiten bij de Federatie.

Zorgboerderijen verlenen verschillende diensten als dagbesteding, begeleiding, wonen, onderwijs of re-integratie. Dit noemen we wel de verschillende scopes. Op deze pagina leggen we de reguliere financieringsbronnen uit voor deze scopes.    

Dagbesteding, begeleiding en wonen

Financiering van dagbesteding, begeleiding en wonen kan via Zorg in Natura (ZIN) en Persoonsgebonden Budget (PGB). Deze financiering wordt door gemeentes verleend vanuit een indicatie in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) of de Jeugdzorg. Daarnaast zijn er vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) ook indicaties voor dagbesteding, begeleiding en wonen. Dit wordt uitgevoerd door het CIZ en de Zorgkantoren.

Dus: een client die zorg nodig heeft gaat naar de gemeente of naar het CIZ (of laat dit doen door een zorginstelling of een cliëntondersteuner zoals MEE). De gemeente of het CIZ stellen aan de hand van een vragenlijst en meestal ook een gesprek (het zogenaamde keukentafelgesprek) vast of iemand recht heeft op zorg. De gemeente geeft dan een indicatie vanuit de Wmo of de Jeugdzorg en het CIZ vanuit de Wlz. De gemeente en het zorgkantoor bepalen (in overleg met de client) of dit in de vorm van een PGB of ZIN moet. 

Zorg in Natura wordt door gemeentes en zorgkantoren via aanbestedingen ingekocht. Soms zijn zorgboeren zelf de contracterende partij, soms is het hun regionale (inkoop) organisatie. Ook komt het voor dat zorgboeren in onderaannemerschap van een andere zorginstelling werken. 

Een PGB wordt afgegeven aan de cliënt zelf. De Sociale Verzekerings Bank (SVB) beheert het budget voor de client, wat betekent dat de SVB de rekeningen van zorgverleners betaalt. Of de zorg passend is, wordt gecontroleerd door het zorgkantoor of door de gemeente.

Re-integratie en onderwijs

Financiering van re-integratie komt van het UWV of gemeenten (en in theorie van kan het ook van een werkgever komen). Daarvoor moeten zorgboeren dus met gemeente of UWV een overeenkomst hebben. Financiering van onderwijs op de zorgboerderij loopt ook via de gemeente (Wmo, Jeugdzorg), samenwerkingsverbanden van scholen en gerelateerde scholen zelf.

In oktober 2022 heeft de Federatie Landbouw en Zorg de Academie Landbouw en Zorg gelanceerd. De Academie is een platform met daarin een landelijk scholingsaanbod, gericht op professionals in de landbouw en de zorg.

Omdat zorgboeren uit het hele land mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van de academie, kennen wij de (lokale) werksituatie en is ons aanbod perfect afgestemd op jouw behoefte. Als lid van de Federatie, profiteer je van een mooie korting op ons gehele scholingsaanbod.

Nieuwsgierig geworden?

Iedereen kan cursussen volgen die worden gegeven door de academie. Het maakt niet uit of je aangesloten bent bij de federatie of niet. De aangesloten leden krijgen wel een korting. Alle informatie over inloggen en de werking van het systeem staat op de site van de academie.

Meer over scholing

In het kwaliteitskader en in de wet wordt ervan uitgegaan dat een zorgaanbieder goede zorg aanbiedt. Onder goede zorg wordt verstaan zorg van goede kwaliteit en van goed niveau:

  1. die in ieder geval veilig, doeltreffend, doelmatig en cliëntgericht is, tijdig wordt verleend, en is afgestemd op de reële behoefte van de cliënt;
  2. waarbij zorgaanbieders en zorgverleners handelen in overeenstemming met de op hen rustende verantwoordelijkheid, voortvloeiende uit de professionele standaard en de kwaliteitsstandaarden; en
  3. waarbij de rechten van de cliënt zorgvuldig in acht worden genomen en de cliënt ook overigens met respect wordt behandeld.

Er zijn meerdere mogelijkheden om aan bovenstaande eisen te voldoen en professionele zorg te verlenen. Op een zorgboerderij is zowel agrarische kennis als kennis van de zorg nodig.

Er is een landelijke erkende mbo-opleiding voor werkbegeleider zorgboerderij (niveau 3) en persoonlijk werkbegeleider zorgboerderij (niveau 4). In deze opleiding wordt de koppeling gemaakt tussen de groene omgeving en het bieden van zorg en ondersteuning. Je leert hoe je op een zorgboerderij de veiligheid en het welzijn/ de gezondheid van zowel dieren, planten als deelnemers kunnen bewaken en bevorderen. De kernwaarden uit het kwaliteitskader voor de zorglandbouw zijn belangrijke uitgangspunten in de opleiding, waardoor je leert om de kracht van de zorglandbouw écht tot zijn recht te laten komen. De opleiding wordt in het schooljaar 2023-2024 op 3 scholen aangeboden: Yuverta Nijmegen en Geldermalsen, Vonk in Alkmaar en Landstede in Raalte. Vanaf schooljaar 2024-2025 komt daar Aeres in Leeuwarden bij.  

Er zijn twee soorten van zorg waarop de overheid een specifieke opleiding eist. De eerste is als er zorg geboden wordt aan jeugd (18-), dan is directe of indirecte betrokkenheid van een professional met een Hbo-opleiding met een SKJ-registratie vereist, afhankelijk van de zwaarte van de zorg. Als er verpleegkundige handelingen worden verricht, dan is een opleiding en BIG-registratie vereist. De zorgboer hoeft deze opleidingen en registraties niet zelf te hebben, maar kan deze expertise ook inhuren.

Naast deze specifieke opleidingen voor medewerkers op een zorgboerderij, zijn op het gebied van zorg de volgende Mbo-opleidingen relevant: maatschappelijke zorg, verpleegkundige, sociaal werker, gespecialiseerd pedagogisch medewerker, verzorgende en helpende.
Op Hbo-niveau zijn dit een aantal voorbeelden van relevante zorgopleidingen: sociaal pedagogische hulpverlening, social work, maatschappelijk werk en dienstverlening, culturele maatschappelijke vorming, verpleegkunde, toegepaste psychologie en vaktherapie.
NB. Bovenstaand overzicht is niet volledig, maar geeft een opsomming van de meest gekozen opleidingen door zorgboeren.

Daarnaast stellen bijna alle  contractpartners (gemeenten en zorgkantoren) opleidingseisen. Deze verschillen per zorgsoort, zorgzwaarte en doelgroep.  Ook sommige regionale organisaties stellen een relevante opleiding verplicht. Om te voldoen aan de professionele standaard, is het belangrijk om continu jezelf te ontwikkelen op jouw vakgebied en dit te kunnen aantonen.

De Academie Landbouw en Zorg is opgericht om jou hierin te faciliteren. Bij de academie worden er diverse laagdrempelige op de Landbouw en Zorg gerichte opleidingen aangeboden. Op de site van de Academie kun je je eigen professionele ontwikkeling bijhouden en aantonen.

In oktober 2022 organiseerden we een Week van de zorglandbouw, waarin we vier dagen lang webinars hielden die hier terug zijn te zien.